Csicsóka fasírt 

fasírt

"Összemarék" (így mondták régen Baranyában, Tolnában, amikor valaki két kézzel merített valamit) megmosott csicsókát, lereszelünk, megsózunk, és pár percig pihentetünk, utána pedig alaposan kinyomkodjuk a levét. Liszttel, fonnyasztott vöröshagymával, ételízesítővel, szárított zsályával, fokhagymával, borssal, egész tojással, petrezselyemmel, piros paprikával. Kis pogácsákat készítünk és prézlibe forgatjuk.

Forró olajban kisütjük.

(A hagyománytisztelők kinyomkodott áztatott zsemlével dúsíthatják.)

Aki soványabban szeretné, az sütheti tepsiben, őzgerincben. Sokkal zsírszegényebb.

A tepsisnek nagy előnye, hogy nem szívja tele magát zsiradékkal. Ne sajnáljuk a fűszereket!

Nagyszerű feltétnek, vega-hamburgernek!

 

Rakott csicsóka 

Nem lesz túlzottan új a recept, hiszen szinte szóról szóra megegyezik a rakott krumpliéval. 

rakott cs

Nem túl puhára, megfőzünk egy kilónyi gumót. A megfőtt, meghámozott zöldséget felkarikázzuk, és kisebb jénaiba terítünk egy sort úgy, hogy alája kis olajat, esetleg pár szelet szalonnát teszünk. (bőrke is jó) Föléje kolbászkarikák következnek, majd karikába vágott, főtt tojás, amit kis ételízesítővel és csipetnyi szerecsendióval megszórt tejföllel locsolunk meg. Mindezt végezzük addig, amíg van nyersanyagunk, ill. fér az edénybe. A tetejére mindenképpen a tejföl kerüljön. Kevés időre betesszük a közepesen meleg sütőbe, és csak annyi időre hagyjuk bent, amíg az összetevők átveszik egymás ízét és színt kap a teteje!

  

Székely-répa csicsókával 

székely r

Ilyen nincs, de legalábbis eddig nem volt. Először is a székely-káposzta nem a székelyektől, hanem egy Székely nevű séftől kapta a nevét. Másodszor a répa nem káposzta, de ha ezen túltesszük magunkat, már sínen vagyunk. Megcsináljuk a székelykáposztát savanyított kerékrépából, csicsókával, disznóhússal. Legalább olyan jó, ha nem jobb!

Sűrű pörköltet főzünk fél kiló lapockából, közben egy fazékba beleteszünk egy kiló savanyított répát. A pörkölttel az utolsó tíz percben főzünk együtt húsz deka csicsókát. Ha a hús majdnem puha, hozzákeverjük a répához, és annyi vizet öntünk rá, hogy egy ujjnyit ellepje. Ételízesítővel ízesítjük, folyamatos kóstolás mellett. Lassú tűzön addig főzzük, amíg a répa megpuhul.

Tejfölös, paprikás rántással, vagy habarással sűrítjük. (Káposztával is megcsinálhatjuk.)

  

Kelkáposzta csicsókával 

kelkáp

Letisztítjuk a közepes kelkáposztáról a sötétzöld, kemény, külső leveleket. (Egy kettőt érdemes félretenni, ha a közeli jövőben húslevest akarunk főzni.) 

Vágódeszkán kockára vágjuk, de torzsája nélkül. Fél karikára szeletelünk egy nagy fej hagymát, összemarék csicsókát is feldarabolunk, s az összetevőket fazékba tesszük. Annyi vizet engedünk rá, hogy ellepje. Megsózzuk, alaposan meghintjük majoránnával, őrölt borssal, két babérlevelet teszünk bele, és addig főzzük, amíg meg nem puhul. (Ne főzzük ronggyá!)

 Ha soknak találjuk a főzővizet, tetszés szerint leönthetünk belőle.

 Fokhagymás, pirospaprikás rántással sűrítjük. (A liszt legyen teljes kiőrlésű!)

 Szép szelet sülttel tálaljuk.

  

Egészséges chips 

chips

A megmosott csicsókát igen vékonyra elszeleteljük, és forró olajban hirtelen kisütjük. Só nélkül vagy enyhén sózva fogyasztjuk. Nylontasakokban tarthatjuk el. 

Véletlen se reszeljük, mert nagyon hamar odaég, és rengeteg olajat szív magába! 

Bátran tukmálhatjuk délutáni vendégeinknek, s aki nem tud úgy meccset nézni, hogy nem nyúlkál egy zacskóba, büntetlenebbül teheti, mintha mást majszolgatna.

 

 Csicsóka-krémleves  

krémleves

Fél kiló csicsókát, kettő fehér répát tisztítás után kockára vágunk. Két zöldhagymát szárastól megdinsztelünk kevés olívaolajon. Utána a felkockázott zöldségekkel összekeverve tovább pirítjuk. Hozzávetőleg fél liter alap lével (lehet kockából is), borsozzuk, sózzuk. Fedő alatt (őrizve a levet) közepes lángon puhulásig főzzük. Kis hűtés után turmixoljuk. Egy deci főzőtejszínt keverünk bele, utána ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval. Megrottyantjuk egyszer. Illatos lágysajttal, pirított csonthéjassal, tökmaggal megszórjuk.

 

 Savanyú répás csicsókasaláta 

cs saláta 

A savanyú répa – hasonlóan a csicsókához, kezd ismét előtérbe kerülni a tetszhalálból. (Miklósfán, Nagykanizsa egyik városrészében évek óta, már fesztivált is rendeznek köréje.)

  Nyersen, főzve egyaránt kiváló, egészséges, tápláló, de nem hizlaló eledel, melyre a főzelékeknél még visszatérünk.

 Hat személyre vegyünk fél kiló gyalulva, hordóban érlelet kerékrépát. (Nem összekeverni más répákkal!) Nagy lyukú reszelőn aprózzunk föl két óriási sárgarépát, két marék csicsókát, és csíkozzunk bele két zöldhagymát. Alaposan keverjük össze. Egyetlen ízesítést alkalmazzunk, hagyjuk benne a répa savanyú levét. Hűtőben hagyjuk összeérni.

 A savanyú répa helyett a hordós káposztát is használhatjuk.

 Urbánus változat: Összekeverés után alaposan nyomjuk ki a levét, majd joghurttal, majonézzel elegyítsük.